MargaridaAmb el nom comú de margarida es coneixen diverses plantes de diferents gèneres dins la família de les asteràcies o compostes.
Totes les margarides es caracteritzen per tenir un capítol floral (tipicament de color groc al disc del centre) envoltat per lígules (típicament blanques) amb aspecte de pètals.
El Gran diccionari de la llengua catalana dóna com a prototipus de margarida l'espècie Chrysanthemum frutescens que té el centre groc i les lígules blanques i esmenta que margarida és el nom d'altres espècies semblants.
El gèneres Matricaria (Camomil·la) i Leucanthemum consitueixen la majoria de les margarides que es troben en estat silvestre als Països Catalans.
En jardineria s'utilitzen també altres gèneres morfològicament equiparables amb les margarides com l'Aster Cosmos etc.
A les illes Canàries el gènere Senecio (que en latituds temperades només es troba com una petita adventícia o mala herba d'aspecte poc semblant a la margarida) dóna lloc a plantes també conegudes com a margarida
Sembla que algunes de les espècies del gènere Senecio han originat a les anomenades cineraries.
Entre aquestes es troben la Senecio webbii , amb disc morat i lígules blanques.
La Senecio tussilaginis de disc groc i lígules rosades.
La Senecio heritieri de lígules malves i blanques i disc morat.
Hi ha una margarida que viu amb un gran esforç d'adaptació entre les formacions de lava del Teide. És la Margarida del Teide (Argyranthemum teneriffae).
La margarita i altres plantes són medicinals per exemple: Margarides=camomil·la

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada